Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku
  • 40 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • skrzydełka z kurczaka - 1 kilogram
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • olej roślinny - 2 łyżki
  • na sos:
  • pasta z ostrej papryki Gochujang - 100 gramów
  • cukier brązowy - 3 łyżki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • Ketchup Hellmann's Extra Hot - 2 łyżki
  • ocet ryżowy - 1 łyżka
  • mielony czosnek - 1 łyżka
  • Imbir z Nigerii Knorr - 1 łyżeczka
  • szczypior z dymki - 1 pęczek
  • olej sezamowy - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka umyj i osusz. Porozcinaj na pojedyncze kawałki a końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń - nie nadaje się ona do grillowania. W miejsce wymieszaj Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka. Skrzydełka pozostaw w chłodnym miejscu w marynacie na co najmniej 12 godzin.
  2. Przygotuj sos mieszając wszystkie składniki ze sobą.
  3. Skrzydełka grilluj na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem, po około 10 minut z każdej strony. Po tym czasie przełóż je do sosu dokładnie wymieszaj. Ułóż ponownie na grillu. Dopiekając je przez kolejne 10 minut. W tej fazie odwracaj kawałki co jakiś czas aby się nie przypaliły.
  4. Na koniec grillowania skrzydełka jeszcze raz obtocz w marynacie, przełóż na półmisek i posyp z wierzchu pokrojonym szczypiorem. Podawaj z resztą sosu.