Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku

16


Łatwe


40 min.


6 os.

Składniki
skrzydełka z kurczaka1 kilogram
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr1 opakowanie
olej roślinny2 łyżki
Na sos::
pasta z ostrej papryki Gochujang100 gramów
cukier brązowy3 łyżki
sos sojowy2 łyżki
Ketchup Hellmann's Pikantny2 łyżki
ocet ryżowy1 łyżka
mielony czosnek1 łyżka
imbir suszony1 łyżeczka
szczypior z dymki 1 pęczek
olej sezamowy1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Skrzydełka umyj i osusz. Porozcinaj na pojedyncze kawałki a końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń - nie nadaje się ona do grillowania. W miejsce wymieszaj Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka. Skrzydełka pozostaw w chłodnym miejscu w marynacie na co najmniej 12 godzin.
Krok 2
Przygotuj sos mieszając wszystkie składniki ze sobą.
Krok 3
Skrzydełka grilluj na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem, po około 10 minut z każdej strony. Po tym czasie przełóż je do sosu dokładnie wymieszaj. Ułóż ponownie na grillu. Dopiekając je przez kolejne 10 minut. W tej fazie odwracaj kawałki co jakiś czas aby się nie przypaliły.
Krok 4
Na koniec grillowania skrzydełka jeszcze raz obtocz w marynacie, przełóż na półmisek i posyp z wierzchu pokrojonym szczypiorem. Podawaj z resztą sosu.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl