Słodko kwaśne żeberka
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • żeberka - 900 gramów
  • ocet - 1 szklanka
  • Przyprawa do żeberek Knorr - 1 opakowanie
  • cukier - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Ketchup Hellmann's Łagodny - 5 łyżek
  • cola - 1 szklanka
  • kolendra - 1 pęczek
  • mąka kukurydziana - 2 łyżki
  • mała czerwona papryczka chili - 1 sztuka
  • olej - 300 mililitrów
  • woda - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka pokrój w paski i oprósz delikatnie mąką.
  2. Ocet zagotuj z cukrem i posiekaną papryczką chili.
  3. W garnku lub woku rozgrzej dobrze olej i smaż żeberka, aż nabiorą złoto-brązowej barwy. Kiedy będą już gotowe, przełóż je do miski i zalej mieszanką octową. Odstaw na 20 minut.
  4. Wymieszaj z pół szklanki wody z Przyprawą Knorr, ketchupem i colą.
  5. Dodaj sos do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż żeberka do rękawa do pieczenia. Zamknij szczelnie i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Żeberka podawaj z posiekaną kolendrą, samodzielnie bądź z ryżem.