Słodko kwaśne żeberka

11


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
żeberka900 gramów
ocet winny1 szklanka
Przyprawa do żeberek Knorr1 opakowanie
cukier1 łyżka
ząbek czosnku2 sztuki
Ketchup Hellmann's Łagodny5 łyżek
cola 1 szklanka
kolendra1 pęczek
mąka kukurydziana2 łyżki
mała czerwona papryczka chili1 sztuka
olej300 mililitrów
woda0.5 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Żeberka pokrój w paski i oprósz delikatnie mąką.
Krok 2
Przełóż żeberka do rękawa do pieczenia. Zamknij szczelnie i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Żeberka podawaj z posiekaną kolendrą, samodzielnie bądź z ryżem.
Krok 3
Dodaj sos do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Wymieszaj z pół szklanki wody z Przyprawą Knorr, ketchupem i colą.
Krok 5
W garnku lub woku rozgrzej dobrze olej i smaż żeberka, aż nabiorą złoto-brązowej barwy. Kiedy będą już gotowe, przełóż je do miski i zalej mieszanką octową. Odstaw na 20 minut.
Krok 6
Ocet zagotuj z cukrem i posiekaną papryczką chili.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl