Słodko-ostry ryż z mango i kokosem

Składniki:

  • olej
  • mango - 1 sztuka
  • wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • curry - 3 łyżki
  • kurkuma - 0.5 łyżeczek
  • orzeszki ziemne - 4 łyżki
  • gorczyca - 1.5 łyżeczek
  • ryż basmati - 200 gramów
  • puszka owoców egzotycznych - 1 opakowanie
  • soczewica czerwona - 1 łyżka
  • masala:
  • płatki kokosa - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj i ostudź.
  2. Przygotuj masalę w moździerzu. Rozgnieć przyprawy, dodaj połowę mangi i zmiksuj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż gorczycę, soczewicę i listki curry. Wszystko stale mieszaj.
  4. Gdy gorczyca zacznie pękać dodaj orzeszki ziemne i chwilę praż. Dodaj resztę mango i owoce z puszki bez soku. Podgrzewaj do momentu, gdy owoce się lekko podgotują.
  5. dodaj masalę i gotuj 1 minutę.
  6. Gdy przestygnie dodaj ryż.