Słodziutki metrowiec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 8 sztuk
  • mąka - 3 szklanki
  • oliwa - 20 łyżek
  • woda - 16 łyżek
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżki
  • krem
  • mleko - 1.5 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • wierzch
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • kolorowa posypka - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka ucieramy z cukrem.
  2. Miksując, dodajemy wodę, oliwę, mąkę z proszkiem i pianę z białek.
  3. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao.
  4. Pieczemy w 2 korytkach o długości 35 cm i studzimy.
  5. Składniki na krem (bez Kasi) gotujemy. Zimne miksujemy z Kasią.
  6. Ciasto kroimy w plastry.
  7. Smarujemy kremem i sklejamy na przemian: plaster ciemny i plaster jasny.
  8. Polewamy polewą, sypiemy posypką lub wiórkami.
  9. Ładnie wygląda pokrojony na ukos.