Słoneczne ciasto
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 160-170 °C

Składniki:

    ciasto białe
  • białko - 7 sztuk
  • cukier puder - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ocet - 2 łyżki
  • ciasto żółte
  • żółtko - 7 sztuk
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier puder - 0.6 szklanek
  • olej - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ocet - 1 łyżka
  • mąka - 1 szklanka
  • masa
  • brzoskwinie - 1 puszka
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • dodatkowo
  • kawa rozpuszczalna - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto białe: Białka ubić z cukrem, dodać mąkę. Na koniec dać proszek zakwaszony octem.
  2. Wykładać na blachę łyżką, robiąc kupki jedna obok drugiej. Posypać kawą mieloną.
  3. Ciasto żółte: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka wymieszane z proszkiem i zakwaszone octem.
  4. Wlać olej, dodać mąkę. Ciasto żółte wylać na ciasto białe, wyrównać. PIEC OK. PÓŁ GODZINY.
  5. Masa: sok z brzoskwiń dopełnić wodą do 1/2 litra i na nim ugotować budyń śmietankowy. Do gorącego wsypać galaretkę -dokładnie wymieszać. Wystudzić.
  6. Kasię utrzeć, porcjami dodawać zimny budyń. Na końcu dodać brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę.