Słoneczniczki
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 170 C °C

Składniki:

  • smalec - 0.5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 2 sztuki
  • mąka - 3 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • pestki słonecznika - 20 dekagramów
  • Jajko do posmarowania ciasta - 1 sztuka
  • miód - 1 łyżka
  • margaryna Kasia - 12 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, smalec, cukier,jajka,mąkę i proszek do pieczenia zagnieść na jednolita masę.
  2. Włożyć do lodówki na 30 minut.
  3. Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać ciastka dowolną foremką( ja miałam foremkę od babeczek).
  4. Posmarować każde ciastko roztrzepanym jajkiem( dałam tylko połowę białka dla lepszego koloru ciastek)i nakładać słonecznik uprzednio delikatnie uprażony na patelni i połączony z moidem(będzie trzeba podgrzewać trochę słonecznik przy kolejnej blaszce ciastek bo chłodny twardnieje i trudno by go było nałożyć.
  5. Ciasteczka piec w zależnośći od grubośći 10-15 minut w temp.170 C.
  6. Smacznego!