Słonecznik

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
biszkopt z 5 jaj1 sztuka
Masa:
mleko skondensowane słodzone 1 puszka
słonecznik łuskany300 gramów
Kostka do pieczenia Kasia1.5 sztuk
cukier8 łyżek
mleko4 łyżki
spirytus 50 mililitrów
Wierzch:
herbatniki1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Mleko skondensowane gotować w puszce zanurzonej w wodzie przez około 2,5 godziny, wystudzić i otworzyć.
Krok 2
Słonecznik uprażyć na patelni z Kasią (1/2 kostki), cukrem i mlekiem, następnie wyłożyć masę na blaszkę pokrytą folią aluminiową i zarumienić w piekarniku.
Krok 3
Po wystudzeniu pokruszyć słonecznik walkiem.
Krok 4
Kostkę Kasi utrzeć z karmelem powstałym z ugotowanego mleka.
Krok 5
Do masy dodać 3/4 słonecznika i wyłożyć to na biszkopt.
Krok 6
Na tym ułożyć herbatniki maczane w alkoholu.
Krok 7
Polać polewą czekoladową i posypać resztą słonecznika!
Krok 8
Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl