Słonecznik
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • biszkopt z 5 jaj - 1 sztuka
  • masa
  • mleko skondensowane słodzone - 1 puszka
  • słonecznik łuskany - 300 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.5 sztuk
  • cukier - 8 łyżek
  • mleko - 4 łyżki
  • spirytus - 50 mililitrów
  • wierzch
  • herbatniki - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mleko skondensowane gotować w puszce zanurzonej w wodzie przez około 2,5 godziny, wystudzić i otworzyć.
  2. Słonecznik uprażyć na patelni z Kasią (1/2 kostki), cukrem i mlekiem, następnie wyłożyć masę na blaszkę pokrytą folią aluminiową i zarumienić w piekarniku.
  3. Po wystudzeniu pokruszyć słonecznik walkiem.
  4. Kostkę Kasi utrzeć z karmelem powstałym z ugotowanego mleka.
  5. Do masy dodać 3/4 słonecznika i wyłożyć to na biszkopt.
  6. Na tym ułożyć herbatniki maczane w alkoholu.
  7. Polać polewą czekoladową i posypać resztą słonecznika!
  8. Odstawić na kilka godzin do lodówki.