Słoniowe kopytasy - VIDEO
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki - 300 gramów
  • Fix Spaghetti Napoli Knorr
  • biały ser - 100 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • mąka ziemniaczana - 50 gramów
  • słodka śmietana - 200 mililitrów
  • gałązka świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i ser przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia, dodaj jajko i obie mąki.
  2. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, na stolnicy z małego kawałka ciasta uformuj długiego „węża”, potnij go na małe kawałki.
  3. Krawędzie kopytek naciśnij lekko widelcem formując „ palce”.
  4. Kawałki ugotuj w wrzącej lekko osolonej wodzie.
  5. W międzyczasie przygotuj Fix Spaghetti Napoli Knorr według przepisu na opakowaniu. Do gotowego sosu dodaj śmietankę i pokrojone listki bazylii, całość gotuj przez około 1 minutę. Dodaj ugotowane kopytka.