Smaczna ryba na sposób azjatycki

Składniki:

  • pieprz
  • sól
  • jabłko - 2 sztuki
  • rodzynki - 2 łyżki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • koperek - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • ryż - 3 szklanki
  • chińska mieszanka warzywna - 1 opakowanie
  • filet z morszczuka - 600 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ryż podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, podlej szklanką wody, wymieszaj z sosem sojowym i duś na małym ogniu przez 15 minut.
  2. Dodaj mieszankę chińską i duś jeszcze przez kolejne 15 minut.
  3. Filety rybne umyj, osusz i skrop sokiem z cytryny, odstaw na kilka minut, potnij w kostkę i dodaj do warzyw i ryżu.
  4. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w plastry i dodaj do potrawy.
  5. Dopraw do smaku i podduś jeszcze przez kilka minut. Posyp rodzynkami.