Smaczne steki z papryką

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • pomidor - 2 sztuki
  • pieprz
  • jajko - 1 sztuka
  • sól
  • papryczka chilli - 2 łyżeczki
  • oliwa
  • bazylia - 2 łyżeczki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • mięso mielone - 500 gramów
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • oliwki czarne bez pestek - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Papryki umyj, osusz, oczyść z nasion i potnij w kosteczkę. W kostkę pokrój także 1 cebulę.
  2. Warzywa wymieszaj z mięsem i jajkiem. Żółty ser zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa.
  3. Dopraw do smaku i formuj kotleciki.
  4. Pomidory i pozostałą cebulę potnij w krążki.
  5. Kotlety ułóż na wysmarowanej tłuszczem folii aluminiowej i smaż na rozgrzanym ruszcie przez 20 minut, często przewracając.
  6. Warzywa ułóż na osobnym kawałku folii i grilluj przez 10 minut.
  7. Gotowe steki obłóż warzywami i dodaj pokrojone w połówki oliwki.