Smaczny i prosty sernik na zimno z mandarynkami

Składniki:

  • ciastka Digestive - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 70 gramów
  • mleko skondensowane słodzone - 1 puszka
  • mandarynki - 1 puszka
  • mielony twaróg lub serek Philadelfia - 250 gramów
  • cytryna - 1 sztuka
  • czekolada - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka włożyć do woreczka foliowego i pokruszyć tłuczkiem.
  2. Kasię rozpuścić i wymieszać z kruszem.
  3. Wsypać masę (suchą prawie) do okrągłej, małej formy i włożyć do lodówki na 30 minut.
  4. Mandarynki odcedzić i wyłożyć nimi dno formy na masie.
  5. Twaróg/serek włożyć do miski, dodać mleko skondensowane i zmiksować.
  6. Dodać sok z 1 cytryny, powinno się stopniowo zagęszczać.
  7. Posmakować, jeśli nie czuć lekko kwaśnego smaku tylko słodki, dodać więcej soku z cytryny.
  8. Masę wylać do formy, posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na noc.