Smaczny jarmuż z ziemniakami

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • jarmuż - 400 gramów
  • szynka konserwowa - 150 gramów
  • żółty ser - 150 gramów
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • masło - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w dobrze osolonym wrzątku. Odcedź i utłucz drobno tak jak ziemniaki puree, dodaj łyżkę masła, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Szynkę konserwową pokrój w drobniutką kosteczkę, ser zetrzyj na grubych oczkach tarki i wymieszaj z ziemniaczaną masą.
  3. Jarmuż umyj i osusz. Usuń wszystkie niejadalne części, przede wszystkim nerwy i ogonki.
  4. Wlej do garnka wodę i zagotuj z odrobiną soli. Wrzuć jarmuż i blanszuj liście przez kilka minut. Odcedź, poczekaj aż nieco ostygnie.
  5. Wysmaruj naczynie do zapiekania tłuszczem i ułóż warstwę ziemniaczanego farszu, przykryj liśćmi i znowu ziemniakami. Powtarzaj warstwy, aż do wykorzystania składników. Na samym wierzchu powinna znajdować się warstwa ziemniaków. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 30 minut.