Smażone grzyby po tajsku
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • grzybki mun - 10 gramów
  • Fix Smażony ryż po chińsku Knorr - 1 opakowanie
  • pieczarki - 500 gramów
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • świeży imbir - 2 cm
  • cebula dymka - 2 sztuki
  • olej - 10 mililitrów
  • kolendra - 0.5 pęczków
  • woda - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Zalej wrzątkiem grzyby Mun, pozostaw je na 20 minut, następnie odsącz i pokrój na kawałki. Pieczarki umyj, pokrój na ćwiartki.
  2. W woku lub rondelku rozgrzej olej i smaż posiekany czosnek razem ze startym imbirem i pokrojoną w piórka dymką przez minutę.
  3. Na patelnię dodaj pieczarki i grzyby Mun. Smaż 5 minut, często mieszając.
  4. Fix Knorr wymieszaj z 50 ml wody i wlej na patelnię. Wszystko smaż jeszcze kilka minut. Na końcu dodaj pokrojoną kolendrę i wymieszaj. Od razu podawaj. Smażone grzyby podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.