Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami

0


Łatwe


30 min.


2 os.

Składniki
cebula0.5 sztuk
bułka tarta1 szklanka
jajko1 sztuka
Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr1 łyżeczka
jogurt naturalny200 mililitrów
olej do smażenia0.33 szklanek
posiekana mięta0.5 łyżeczek
Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr1 sztuka
pieprz ziołowy3 szczypty
kwiaty cukinii, żeńskie, z małymi cukiniami, duże4 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Kwiaty delikatnie opłucz i osusz, wyłam słupek kwiatowy ze środka. Ziemniaki przełóż do miski. Na patelni podsmaż boczek aż się zrumieni, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj to do ziemniaków. Dosyp sos pieczarkowy w proszku, starty ser, posiekaną miętę i dopraw pieprzem ziołowym.
Krok 2
Jogurt wymieszaj dokładnie z sosem czosnkowym, odstaw. Przy pomocy łyżeczki nakładaj masę zimniaczaną do środka kwiatów - delikatnie żeby ich nie rozerwać. Końce płatków lekko skręć. Opanieruj kwiaty w jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju aż całe ładnie się zrumienią. Po usmażeniu osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Krok 3
Podawaj gorące, z dodatkiem sosu jogurtowego.
Autor: Izabella KulińskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl