Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami

0


Łatwe


30 min.


2 os.

Składniki
kwiaty cukinii, żeńskie, z małymi cukiniami, duże4 sztuki
cebula0.5 sztuk
posiekana mięta0.5 łyżeczek
jajko1 sztuka
bułka tarta1 szklanka
jogurt naturalny200 mililitrów
pieprz ziołowy3 szczypty
olej do smażenia0.33 szklanek
Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr1 łyżeczka
Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Kwiaty delikatnie opłucz i osusz, wyłam słupek kwiatowy ze środka. Ziemniaki przełóż do miski. Na patelni podsmaż boczek aż się zrumieni, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj to do ziemniaków. Dosyp sos pieczarkowy w proszku, starty ser, posiekaną miętę i dopraw pieprzem ziołowym.
Krok 2
Jogurt wymieszaj dokładnie z sosem czosnkowym, odstaw. Przy pomocy łyżeczki nakładaj masę zimniaczaną do środka kwiatów - delikatnie żeby ich nie rozerwać. Końce płatków lekko skręć. Opanieruj kwiaty w jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju aż całe ładnie się zrumienią. Po usmażeniu osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Krok 3
Podawaj gorące, z dodatkiem sosu jogurtowego.
Autor: Izabella KulińskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl