Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kwiaty cukinii, żeńskie, z małymi cukiniami, duże - 4 sztuki
  • cebula - 0.5 sztuk
  • posiekana mięta - 0.5 łyżeczek
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • jogurt naturalny - 200 mililitrów
  • pieprz ziołowy - 3 szczypty
  • olej do smażenia - 0.33 szklanek
  • Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr - 1 łyżeczka
  • Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty delikatnie opłucz i osusz, wyłam słupek kwiatowy ze środka. Ziemniaki przełóż do miski. Na patelni podsmaż boczek aż się zrumieni, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj to do ziemniaków. Dosyp sos pieczarkowy w proszku, starty ser, posiekaną miętę i dopraw pieprzem ziołowym.
  2. Jogurt wymieszaj dokładnie z sosem czosnkowym, odstaw. Przy pomocy łyżeczki nakładaj masę zimniaczaną do środka kwiatów - delikatnie żeby ich nie rozerwać. Końce płatków lekko skręć. Opanieruj kwiaty w jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju aż całe ładnie się zrumienią. Po usmażeniu osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  3. Podawaj gorące, z dodatkiem sosu jogurtowego.