Smażone pieczarki z grzankami i chrzanem śmietankowym
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pieczarki - 500 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - 3 łyżki
  • kromki bułki - 4 sztuki
  • chrzan śmietankowy - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy.
  2. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy 2 łyżki masła oraz pieczarki. Smażymy je na średnim ogniu przez około 15 minut (aż się zrumienią ze wszystkich stron). Tuż przed końcem smażenia dodajemy posiekaną w krążki cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem - osobiście dodaję dużą szczyptę soli i pieprzu, ponieważ lubię wyrazisty smak pieczarek.
  3. Kromki bułki smarujemy masłem i posypujemy przyprawą do grzanek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż do zarumienienia.
  4. Na talerzu układamy pieczarki, grzanki oraz dużą łyżkę chrzanu śmietankowego. Moim zdaniem najlepiej komponuje się z ostrością przyprawionych pieczarek.