Smażone pieczarki z grzankami i chrzanem śmietankowym
przepisy.pl
30 minut
2 osoby
Łatwe
Składniki:
pieczarki - 500 gramów
cebula - 1 sztuka
masło - 3 łyżki
kromki bułki - 4 sztuki
chrzan śmietankowy - 1 łyżka
sól, pieprz, przyprawa do grzanek - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy.
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy 2 łyżki masła oraz pieczarki. Smażymy je na średnim ogniu przez około 15 minut (aż się zrumienią ze wszystkich stron). Tuż przed końcem smażenia dodajemy posiekaną w krążki cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem - osobiście dodaję dużą szczyptę soli i pieprzu, ponieważ lubię wyrazisty smak pieczarek.
Kromki bułki smarujemy masłem i posypujemy przyprawą do grzanek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż do zarumienienia.
Na talerzu układamy pieczarki, grzanki oraz dużą łyżkę chrzanu śmietankowego. Moim zdaniem najlepiej komponuje się z ostrością przyprawionych pieczarek.