|
Składniki | ||
olej | 1 łyżka | |
sól | 1 szczypta | |
cukier | 25 dekagramów | |
mleko | 0.5 szklanek | |
margaryna | 1 łyżka | |
jajka | 2 sztuki | |
miód | 2 łyżki | |
mąka | 0.5 kilogramów | |
ciasto: | ||
drożdże | 5 dekagramów | |
posiekane orzechy włoskie | 5 dekagramów | |
mak | 0.5 kilogramów | |
masa makowa: | ||
białko | 1 sztuka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Mak zalej wrzątkiem i gotuj 60 minut, odcedź i zmiel dwukrotnie. |
Krok 2 |
Podgrzej, dodaj margarynę, cukier, miód i orzechy. |
Krok 3 |
Białko ubij i wymieszaj z masą. |
Krok 4 |
Drożdże dokładnie rozetrzyj z mlekiem, dodaj roztopioną margarynę, mąkę i jajka. Zagnieć ciasto. |
Krok 5 |
Rozwałkuj i wytnij krążki. Nakładaj farsz i lep pierogi. |
Krok 6 |
Smaż na gorącym oleju na złoto z obu stron. |
Autor: pasibrzuch |