Smażone pierogi z makiem

Składniki:

  • olej - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 25 dekagramów
  • mleko - 0.5 szklanek
  • margaryna - 1 łyżka
  • jajka - 2 sztuki
  • miód - 2 łyżki
  • mąka - 0.5 kilogramów
  • ciasto:
  • drożdże - 5 dekagramów
  • posiekane orzechy włoskie - 5 dekagramów
  • mak - 0.5 kilogramów
  • masa makowa:
  • białko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalej wrzątkiem i gotuj 60 minut, odcedź i zmiel dwukrotnie.
  2. Podgrzej, dodaj margarynę, cukier, miód i orzechy.
  3. Białko ubij i wymieszaj z masą.
  4. Drożdże dokładnie rozetrzyj z mlekiem, dodaj roztopioną margarynę, mąkę i jajka. Zagnieć ciasto.
  5. Rozwałkuj i wytnij krążki. Nakładaj farsz i lep pierogi.
  6. Smaż na gorącym oleju na złoto z obu stron.