Smażone pierogi z makiem

0


Trudne


90 min.


4 os.

Składniki
olej1 łyżka
sól1 szczypta
cukier25 dekagramów
mleko0.5 szklanek
margaryna1 łyżka
jajka2 sztuki
miód2 łyżki
mąka0.5 kilogramów
ciasto:
drożdże5 dekagramów
posiekane orzechy włoskie5 dekagramów
mak0.5 kilogramów
masa makowa:
białko 1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Mak zalej wrzątkiem i gotuj 60 minut, odcedź i zmiel dwukrotnie.
Krok 2
Podgrzej, dodaj margarynę, cukier, miód i orzechy.
Krok 3
Białko ubij i wymieszaj z masą.
Krok 4
Drożdże dokładnie rozetrzyj z mlekiem, dodaj roztopioną margarynę, mąkę i jajka. Zagnieć ciasto.
Krok 5
Rozwałkuj i wytnij krążki. Nakładaj farsz i lep pierogi.
Krok 6
Smaż na gorącym oleju na złoto z obu stron.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl