Smażone pierożki a la Quesadillas
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • mąka kukurydziana - 150 gramów
  • mąka pszenna - 150 gramów
  • ciepła woda - 0.75 szklanek
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
  • ser żółty (radamer) - 250 gramów
  • ziemniaki gotowane - 400 gramów
  • cebula - 3 sztuki
  • kiełbasa chorizo (lub inna z papryką) - 200 gramów
  • pieczarki - 200 gramów
  • olej - 1 szklanka
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, pieczarki i kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Wymieszaj z ugotowanymi i przeciśniętymi przez praskę ziemniakami oraz startym na tarce o dużych oczkach serem. Dopraw przyprawą w mini kostkach Pietruszka Knorr oraz świeżo mielonym pieprzem.
  2. Z mąki kukurydzianej i pszennej oraz ciepłej wody zrób ciasto i cienko je rozwałkuj. Wykrawaj okręgi (średnica ok. 15 cm) i na środku każdego kładź farsz. Zlepiaj jak tradycyjne pierogi. Brzegi możesz docisnąć ząbkami widelca.
  3. Pierogi smaż na złoto z obu stron. Podawaj na ciepło lub na zimno.