Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO

14


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
ząbek czosnku2 sztuki
pieprz czarny mielony1 szczypta
pieczarki100 gramów
olej roślinny50 mililitrów
mąka pszenna1 łyżka
sól1 szczypta
kurki100 gramów
polędwiczka wieprzowa500 gramów
prawdziwki100 gramów
cebula szalotka100 gramów
Śmietana 30%300 mililitrów
brandy50 mililitrów
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Grzyby umyj, osusz, pokrój w ćwiartki, cebule pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj drobniutko
Krok 2
Mięso pokrój w plastry po 125 gram, oprósz solą i pieprzem, obsmaż na patelni po dwie minuty z każdej strony, – jeśli mięso wyda ci się jeszcze surowe dosmaż je o kolejną minutę, po tym czasie mięso przełóż na bok.
Krok 3
Na patelni zeszklij cebulę i czosnek, dodaj grzyby, smaż chwilę mieszając od czasu do czasu, na patelni nie powinno być żadnego soku.
Krok 4
Całość podlej brandy i podpal alkohol. Podgrzewaj cały czas, aż zupełnie odparuje.
Krok 5
Dodaj wtedy łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj z grzybami. Grzyby podlej szklanką wody, dodaj śmietanę, wszystko razem gotuj przez pięć minut mieszając co jakiś czas, aż sos zgęstnieje.
Krok 6
Gotowy sos dopraw do smaku kostką Bulionu grzybowego Knorr.
Krok 7
Mięso na powrót umieść w sosie, podgrzej chwilę, podawaj polane sosem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl