Smażone warzywa w orientalnym stylu stir fried
  • 10 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • masło orzechowe - 2 łyżki
  • świeży imbir - 10 gramów
  • limonka - 1 sztuka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • szparagi - 1 pęczek
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • orzeszki ziemne - 100 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • strąk ostrej papryki chilli - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi oczyść z bocznych szypułek – nie obieraj, pokrój w 3-4 cm słupki, sparz je w gotującej się wodzie przez 4-5 minut.
  2. Posiekaj czosnek i chili, imbir obierz, zetrzyj na tarce, wyciśnij sok z limonki, czerwoną paprykę pokrój w grube paski. Orzeszki ziemne opiecz na suchej patelni.
  3. Na patelni, na rozgrzanej margarynie podsmaż chili i czosnek, gdy czosnek zacznie zmieniać kolor, dodaj warzywa, smaż je przez 2-3 minuty, po czym dodaj trzy łyżki wody, bulion na włoszczyźnie, orzechy i masło orzechowe. Wszystko razem dokładnie pomieszaj, dopraw sokiem z limonki i świeżo startym imbirem.