Smażone warzywa w tempurze - VIDEO

8


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
papryka żółta1 sztuka
cukinia1 sztuka
Słodki ziemniak Batat 1 sztuka
Fix Smażony makaron po chińsku Knorr1 opakowanie
kolendra
papryczka chilli1 sztuka
mirin2 łyżki
białka jajek3 sztuki
mąka ziemniaczana2 łyżki
mąka pszenna2.5 łyżki
woda gazowana125 mililitrów
cukier
sól
olej
woda100 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Cukinię przekrój wzdłuż na pół, następnie ponownie na pół i wytnij pestki. Zielone części pokrój w słupki o szerokości 0,5 centymetra. Podobnie pokrój papryki oraz wcześniej obranego ziemniaka.
Krok 2
W misce ubij białka na pianę, dodaj wodę gazowaną, sól oraz oba rodzaje mąki. Delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno być lekkie i puszyste.
Krok 3
W szerokim rondlu podgrzej olej. Następnie słupki warzyw kolejno maczaj w cieście i smaż w oleju. Kiedy warzywa nabiorą złocistej barwy odcedź je na papierowym ręczniku.
Krok 4
W tym czasie przygotuj sos. Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody. Dodaj sos sojowy, ocet mirin, posiekane chilli i cukier. Gotuj, aż sos zgęstnieje mieszając od czasu do czasu.
Krok 5
Chrupiące warzywa ułóż w stos i posyp świeżo posiekaną kolendrą. Sos podawaj oddzielnie.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl