Smażone warzywa w tempurze - VIDEO

9


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
papryka żółta1 sztuka
cukinia1 sztuka
Słodki ziemniak Batat 1 sztuka
Fix Smażony makaron po chińsku Knorr1 opakowanie
kolendra
papryczka chilli1 sztuka
mirin2 łyżki
białka jajek3 sztuki
mąka ziemniaczana2 łyżki
mąka pszenna2.5 łyżki
woda gazowana125 mililitrów
cukier
sól
olej
woda100 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Młodą cukinię umyj, wytrzyj do sucha i przekrój wzdłuż na pół, następnie ponownie na pół, a z powstałych łódek wytnij część z pestkami. Zielone części pokrój w słupki o szerokości 0,5 centymetra. W podobny sposób postępuj z ziemniakiem. Czyste papryki przekrój, usuń gniazda nasienne i również podziel na słupki.
Krok 2
W misce ubij białka na gęstą pianę, dodaj wodę gazowaną, sól oraz oba rodzaje mąki. Całość delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto powinno być lekkie i puszyste.
Krok 3
W szerokim rondlu podgrzej olej roślinny o wysokim stopniu dymienia. Gdy tłuszcz będzie gorący, przystąp do smażenia warzyw – każdy kawałek maczaj w cieście i ostrożnie wkładaj do rozgrzanego oleju. Kiedy warzywa nabiorą złocistej barwy, wyciągaj je na papierowy ręcznik, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
W czasie, gdy warzywa będą się smażyć, przygotuj sos. Do rondelka lub niewielkiego garnka przesyp Fix Knorr, dodaj szklankę wody, a całość szybko mieszaj, by połączyć wszystkie składniki. Następnie wlej sos sojowy i ocet mirin, a potem dorzuć posiekane chili i cukier. Całość gotuj, często mieszając, dopóki sos nie stanie się gęsty i jednolity.
Krok 5
Gorące i osuszone z tłuszczu warzywa ułóż na talerzu w stos i posyp świeżo posiekaną kolendrą. Sos podawaj oddzielnie w miseczce albo na niewielkim, ale głębokim talerzu.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl