Smażone warzywa w tempurze - VIDEO
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • papryka żółta - 1 sztuka
  • cukinia - 1 sztuka
  • Słodki ziemniak Batat - 1 sztuka
  • Fix Smażony makaron po chińsku Knorr - 1 opakowanie
  • kolendra
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • mirin - 2 łyżki
  • białka jajek - 3 sztuki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 2.5 łyżki
  • woda gazowana - 125 mililitrów
  • cukier
  • sól
  • olej
  • woda - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię przekrój wzdłuż na pół, następnie ponownie na pół i wytnij pestki. Zielone części pokrój w słupki o szerokości 0,5 centymetra. Podobnie pokrój papryki oraz wcześniej obranego ziemniaka.
  2. W misce ubij białka na pianę, dodaj wodę gazowaną, sól oraz oba rodzaje mąki. Delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno być lekkie i puszyste.
  3. W szerokim rondlu podgrzej olej. Następnie słupki warzyw kolejno maczaj w cieście i smaż w oleju. Kiedy warzywa nabiorą złocistej barwy odcedź je na papierowym ręczniku.
  4. W tym czasie przygotuj sos. Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody. Dodaj sos sojowy, ocet mirin, posiekane chilli i cukier. Gotuj, aż sos zgęstnieje mieszając od czasu do czasu.
  5. Chrupiące warzywa ułóż w stos i posyp świeżo posiekaną kolendrą. Sos podawaj oddzielnie.