Smażone warzywa z woka
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • olej roślinny - 30 mililitrów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • kalafior (podzielony na różyczki i zblanszowany) - 100 gramów
  • mrożony zielony groszek - 100 gramów
  • grzyby, np. shitake - 100 gramów
  • fasolka szparagowa - 200 gramów
  • marchewka pokrojona w półplastry - 1 sztuka
  • minikukurydze w kolbach - 400 gramów
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • bambus z puszki - 200 gramów
  • starty kawałek imbiru - 10 gramów
  • bulion z kurczaka - 0.25 szklanek
  • sos ostrygowy - 4 łyżki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • mąka kukurydziana - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. W woku rozgrzej olej, podsmaż posiekany czosnek, dodaj warzywa, bulion i gotuj całość pod przykryciem przez 1-2 min. Dodaj sosy ostrygowy i sojowy, cukier, Pieprz czarny z Wietnamu Knorr, imbir, Gałkę muszkatołową z Indonezji Knorr i mąkę wymieszaną z 2 łyżkami wody.
  2. Doprowadź do wrzenia, gotuj kolejne 2 min., aż sos zgęstnieje.
  3. Danie podawaj z ryżem.