Smażony kurczak w sosie sojowym

Składniki:

  • olej - 4 łyżki
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • sos sojowy - 4 łyżki
  • pierś kurczaka - 500 gramów
  • średnie cebule - 2 sztuki
  • sos ostrygowy - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój na jak najcieńsze plastry, przełóż do miski, zalej sosem sojowym, wymieszaj i odstaw.
  2. Cebule posiekaj i zeszklij na oleju.
  3. Dodaj pół szklanki wody i sól. Podgrzewaj do czasu, gdy płyn całkowicie odparuje.
  4. Dodaj mięso wraz z sosem i smaż na dużym ogniu mieszając przez kilka minut.
  5. Dodaj sos z ostryg, wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze minutę. Dopraw pieprzem. Danie podawaj posypane dymką np. z ryżem.