Smażony ryż z warzywami i kurczakiem
  • 30 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • ryż biały długoziarnisty - 200 gramów
  • Fix Smażony ryż po chińsku Knorr - 1 opakowanie
  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • mała cukinia - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • grzyby Mun - 6 sztuk
  • olej - 1 łyżka
  • sos sojowy - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
  2. Grzybki mun namocz w gorącej wodzie 15-20 minut i pokrój w cienkie paski. Marchewkę oczyść, pokrój w plasterki i sparz.
  3. Cukinię pokrój w półplastry, pora w krążki. Kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z olejem sezamowym, sosem sojowym i posiekaną świeżą kolendrą.
  4. Na rozgrzanej patelni przesmaż kurczaka, dodaj pozostałe składniki i smaż chwilę, następnie dodaj ryż.
  5. Fix Knorr wymieszaj w szklance wody i wlej na patelnię ze smażącymi się składnikami. Gotuj kilka minut. Podawaj udekorowane listkami kolendry.