Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • świeży szpinak - 500 gramów
  • tofu - 2 sztuki
  • olej - 3 łyżki
  • Przyprawa płatki czosnku z ziołami prowansalskimi Knorr - 3 łyżki
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • ziarna sezamu - 3 łyżki
  • cytryna - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Poobrywaj z szpinaku same listki, następnie je umyj i osusz. Wyciśnij sok z cytryny. Tofu pokrój w kostkę.
  2. Sezam spraż na suchej patelni aż nabierze złotego koloru i przełóż do osobnego naczynka.
  3. W dużym i szerokim rondlu rozgrzej olej. Następnie dodaj przyprawę Knorr i smaż 1 minutę.
  4. Teraz dodaj szpinak i smaż aż straci objętość ale pozostanie sprężysty. Zajmie to tylko ok 2-3 minuty. Usmażony szpinak ułóż na talerzach. Na wierzchu rozłóż tofu, skrop sokiem z cytryny, sosem sojowym i posyp sezamem.