Śmietankowa Fantazja
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • biszkopt kakaowy z 6 jaj - 1 sztuka
  • krem z chałwy
  • mleko 0,5% tłuszczu - 250 mililitrów
  • cukie - 2 łyżki
  • żółtko - 3 sztuki
  • budyń - 2 łyżki
  • chałwa waniliowa - 35 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • żelatyna - 1 łyżka
  • mleko skondensowane słodzone - 1 opakowanie
  • śmietana kremówka - 0.5 litrów
  • solone orzeszki ziemne - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Upiec biszkopt wg dowolnego przepisu, wystudzić i przekroić na 2 blaty. 
  2. Wstawić mleko do rondla z ciepłą wodą i gotować od momentu zagotowania, ok. 2,5 godziny.
  3. Po tym czasie wyjąć puszkę z wody i oziębiać, najlepiej w wodzie z lodem jeśli się spieszymy.
  4. Ale mleko może pozostać letnie, bo wtedy się lepiej rozsmarowuje. Zagotować połowę mleka z 2 łyżkami cukru, a drugą połowę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym i żółtkami.
  5. Dokładnie wymieszać i powoli wlewać do gotującego mleka z cukrem, dokładnie mieszając.
  6. Całość podgrzewać do uzyskania budyniu.
  7. Dodać pokruszoną chałwę i zdjąć z ognia i nadal ucierać do uzyskania gładkiej masy.
  8. Odstawić do miski z zimną wodą, aby się oziębiło.
  9. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
  10. Po tym rozpuścić na małym ogniu i oziębić.
  11. Kasię dokładnie rozetrzeć mikserem i dodawać zimny budyń chałwowy, następnie dodać posiekane orzechy i żelatynę. Wymieszać.
  12. Biszkopt (dolny płat) nasączyć słabą kawą i posmarować kremem chałwowym, wyrównać i przykryć następnym blatem ciasta. Docisnąć. Całość posmarować toffi.
  13. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i rozpuszczoną żelatyną i przykryć całe ciasto.
  14. Z pozostałego toffi zrobić kleksy na śmietanie lub można położyć kawałki czekolady.
  15. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.