Śmietankowy czereśniowiec
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka - 250 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • maślanka - 200 mililitrów
  • jajka - 3 sztuki
  • kakao - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • wierzch
  • śmietana - 800 gramów
  • twaróg - 200 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • budyń waniliowy - 1 sztuka
  • drylowane wiśnie z zalewy - 2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuść w rondelku i wymieszaj z maślanką i roztrzepanymi jajkami.
  2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier.
  3. Do sypkich składników wlej płynne i wymieszaj mikserem.
  4. Formę o wymiarach 22x27cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C około 25 minut.
  7. W misce wymieszaj mikserem: śmietanę, twaróg, cukier, jajka i budyń.
  8. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, posmaruj częścią masy serowej i wyłóż na nią równomiernie czereśnie.
  9. Całość przykryj pozostałą masą serową.
  10. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 25-30 minut w 180 st. C.