Śmietankowy czereśniowiec

14


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
mąka250 gramów
cukier200 gramów
maślanka200 mililitrów
jajka3 sztuki
kakao3 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
sól1 szczypta
Wierzch:
śmietana800 gramów
twaróg200 gramów
cukier100 gramów
jajka2 sztuki
budyń waniliowy1 sztuka
drylowane wiśnie z zalewy2 szklanki
Przygotowanie
Krok 1
Kasię rozpuść w rondelku i wymieszaj z maślanką i roztrzepanymi jajkami.
Krok 2
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier.
Krok 3
Do sypkich składników wlej płynne i wymieszaj mikserem.
Krok 4
Formę o wymiarach 22x27cm wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 5
Ciasto przełóż do formy, wyrównaj.
Krok 6
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C około 25 minut.
Krok 7
W misce wymieszaj mikserem: śmietanę, twaróg, cukier, jajka i budyń.
Krok 8
Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, posmaruj częścią masy serowej i wyłóż na nią równomiernie czereśnie.
Krok 9
Całość przykryj pozostałą masą serową.
Krok 10
Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 25-30 minut w 180 st. C.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl