Śmietanowa mozaika na zimno
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 0 °C

Składniki:

  • galaretka - 3 opakowania
  • kwaśna śmietana - 800 gramów
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko - 1 szklanka
  • żelatyna - 50 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • biszkopty - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Przepis na tortownicę o średnicy ok. 27–30 cm. Przygotować tortownicę: dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki folią aluminiową.
  2. Dno wyłożyć biszkoptami lub własnym biszkoptem. 2 galaretki rozpuścić każdą osobno w 400 ml gorącej wody i wylać każdą do oddzielnego płaskiego, ale niewielkiego naczynia. Zostawić do stężenia.
  3. Gdy już będą całkowicie stężałe, wyjąć z naczynia i każdą pokroić w niezbyt dużą kostkę lub pokruszyć. Trzecią galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia.
  4. W szklance mleka o temp. pokojowej rozpuścić żelatynę, odstawić na chwilę. Jak troszkę napęcznieje lekko podgrzać i mieszać, aby się dobrze rozpuściła i ostudzić.
  5. Do większego naczynia wlać kwaśną śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować. Wlać chłodną żelatynę i ciągle mieszać.
  6. Do masy śmietanowej dodać przygotowane wcześniej pokostkowane galaretki i wymieszać.
  7. Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki.
  8. Gdy stężeje, na wierzchu poukładać owoce i zalać trzecią tężejącą galaretką.
  9. Wstawić do lodówki i poczekać, aż całe stężeje. !!! UWAGA !!! Galaretki do kostkowania trzeba przygotować wcześniej, bo masa śmietanowa po dodaniu żelatyny dość szybko gęstnieje i nie ma czasu na krojenie galaretek na kawałki. Z tego samego powodu należy też szybko przełożyć ją do tortownicy.