Śmietanowiec
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 gramów
  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • cukier puder - 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • gęsta śmietana - 0.3 litrów
  • masa
  • kwaśna śmietana 36% - 2 litry
  • kakao - 4 łyżki
  • cukier puder - 0.5 kilogramów

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto możemy upiec nawet 2 tygodnie wcześniej. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na ok. 15 części.
  2. Każdą część rozwałkować cienko i upiec krążki (na złoto), w prodiżu lub w tortownicy wyłożonych papierem do pieczenia (w temp. 180 stopni). Wystudzić.
  3. Z tej porcji wychodzą dwa wysokie torciki lub trzy niskie (w/g uznania).
  4. MASA: Śmietanę wymieszać z kakao. Każdy krążek ciasta smarować śmietaną, posypać cukrem pudrem i przykryć następnym krążkiem (przycisnąć), by utworzył się torcik. Podawać następnego dnia.