Śmietanowiec

5


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia10 gramów
mąka pszenna1 kilogram
cukier puder2 szklanki
mąka ziemniaczana1 łyżka
soda oczyszczona2 łyżeczki
proszek do pieczenia1 opakowanie
gęsta śmietana0.3 litrów
Masa:
kwaśna śmietana 36%2 litry
kakao4 łyżki
cukier puder0.5 kilogramów
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto możemy upiec nawet 2 tygodnie wcześniej. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na ok. 15 części.
Krok 2
Każdą część rozwałkować cienko i upiec krążki (na złoto), w prodiżu lub w tortownicy wyłożonych papierem do pieczenia (w temp. 180 stopni). Wystudzić.
Krok 3
Z tej porcji wychodzą dwa wysokie torciki lub trzy niskie (w/g uznania).
Krok 4
MASA: Śmietanę wymieszać z kakao. Każdy krążek ciasta smarować śmietaną, posypać cukrem pudrem i przykryć następnym krążkiem (przycisnąć), by utworzył się torcik. Podawać następnego dnia.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl