
60 minut
Łatwe
Wskazówki pieczenia:
Składniki:
- śmietana 18% - 0.5 litrów
- mleko - 1 szklanka
- cukier - 1 szklanka
- cukier waniliowy - 1 opakowanie
- żelatyna - 6 łyżek
- galaretka rubinowa - 1 opakowanie
- galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
- galaretka szafirowa - 1 opakowanie
- biszkopty okrągłe - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
- Galaretkę szafirową i rubinową rozpuścić wg przepisu (najlepiej w płaskim naczyniu, żeby można było ją pokroić w kostkę).
- Śmietanę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Zagotować mleko. Zostawić do lekkiego przestygnięcia.
- Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach wody. Rozpuścić w ciepłym mleku, przestudzić i dodać do śmietany. Galaretki pokroić w kostkę.
- Tortownicę posmarować Kasią. Na spód wyłożyć biszkopty. (ewentualnie można upiec biszkopt)
- Wylać 1/3 śmietany. Dodać połowę galaretek. Wylać kolejną porcję śmietany. Następnie pozostałe galaretki i znów kolejną porcję śmietany.
- Rozpuścić galaretkę truskawkową wg przepisu, zostawić do stężenia i wylać na wierzch. Wstawić na kilka godzin do lodówki.