Śmietanowiec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 0 °C

Składniki:

  • śmietana 18% - 0.5 litrów
  • mleko - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • żelatyna - 6 łyżek
  • galaretka rubinowa - 1 opakowanie
  • galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
  • galaretka szafirowa - 1 opakowanie
  • biszkopty okrągłe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę szafirową i rubinową rozpuścić wg przepisu (najlepiej w płaskim naczyniu, żeby można było ją pokroić w kostkę).
  2. Śmietanę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Zagotować mleko. Zostawić do lekkiego przestygnięcia.
  3. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach wody. Rozpuścić w ciepłym mleku, przestudzić i dodać do śmietany. Galaretki pokroić w kostkę.
  4. Tortownicę posmarować Kasią. Na spód wyłożyć biszkopty. (ewentualnie można upiec biszkopt)
  5. Wylać 1/3 śmietany. Dodać połowę galaretek. Wylać kolejną porcję śmietany. Następnie pozostałe galaretki i znów kolejną porcję śmietany.
  6. Rozpuścić galaretkę truskawkową wg przepisu, zostawić do stężenia i wylać na wierzch. Wstawić na kilka godzin do lodówki.