Śmietanowy miks z owocami

Składniki:

  • mąka pszenna - 0.75 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko - 1 szklanka
  • jajka - 6 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • żelatyna - 6 łyżek
  • śmietana 12% - 20 dekagramów
  • truskawki - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier puder - 4 łyżki
  • jagody - 1 szklanka
  • biszkopt:
  • masy :
  • śnieżka - 3 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij ze szczyptą soli i cukrami. Dodawaj stopniowo żółtka, wsyp mąki z proszkiem do pieczenia i dalej ubijaj.
  2. Ciasto wylej na blachę i piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudź.
  3. Zrób masę I: truskawki zmiksuj z cukrem i ze śmietaną, wsyp śnieżkę i ubijaj. 2 łyżki żelatyny rozpuść w małej ilości wody, wystudź. Wlej do masy, zmiksuj i schłodź.
  4. Przygotuj masę II: 2 śnieżki ubij z mlekiem i podziel na pół. Do jednej części wsyp jagody, wlej dwie łyżki rozpuszczonej żelatyny i zmiksuj. Odstaw do stężenia.
  5. Zrób masę III: do drugiej części bitej śmietany dodaj resztę rozpuszczonej żelatyny i odstaw do stężenia.
  6. Biszkopt przekrój w poprzek na 2 części. Na jedną wyłóż masę I i schłodź. Następnie masę II (zostaw trochę do dekoracji) i przykryj drugim biszkoptem. Rozsmaruj masę III, udekoruj.