Śmietanowy miks z owocami

0


Trudne


90 min.


18 os.

Składniki
mąka pszenna0.75 szklanek
sól1 szczypta
cukier1 szklanka
mleko1 szklanka
jajka6 sztuk
mąka ziemniaczana2 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
żelatyna6 łyżek
śmietana 12%20 dekagramów
truskawki1 szklanka
cukier waniliowy1 opakowanie
cukier puder4 łyżki
jagody1 szklanka
biszkopt:
masy :
śnieżka 3 opakowania
Przygotowanie
Krok 1
Białka ubij ze szczyptą soli i cukrami. Dodawaj stopniowo żółtka, wsyp mąki z proszkiem do pieczenia i dalej ubijaj.
Krok 2
Ciasto wylej na blachę i piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudź.
Krok 3
Zrób masę I: truskawki zmiksuj z cukrem i ze śmietaną, wsyp śnieżkę i ubijaj. 2 łyżki żelatyny rozpuść w małej ilości wody, wystudź. Wlej do masy, zmiksuj i schłodź.
Krok 4
Przygotuj masę II: 2 śnieżki ubij z mlekiem i podziel na pół. Do jednej części wsyp jagody, wlej dwie łyżki rozpuszczonej żelatyny i zmiksuj. Odstaw do stężenia.
Krok 5
Zrób masę III: do drugiej części bitej śmietany dodaj resztę rozpuszczonej żelatyny i odstaw do stężenia.
Krok 6
Biszkopt przekrój w poprzek na 2 części. Na jedną wyłóż masę I i schłodź. Następnie masę II (zostaw trochę do dekoracji) i przykryj drugim biszkoptem. Rozsmaruj masę III, udekoruj.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl