Śniadaniowa bruschetta z kiełbasą chorizo
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ciabatta - 4 sztuki
  • kiełbasa chorizo - 200 gramów
  • boczek - 200 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 2 sztuki
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • zielona papryczka chili - 1 sztuka
  • jajka - 4 sztuki
  • kwaśna śmietana - 50 mililitrów
  • ser gorgonzola - 250 gramów
  • olej - 15 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę chorizo.
  2. Gdy kiełbasa będzie rumiana, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zieloną papryczkę chili pokrojoną w cienkie plastry oraz posyp wszystko rozkruszonymi mini kostkami Knorr.
  3. Jajka wymieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię.
  4. Zmniejsz ogień i smaż aż jajeczna masa będzie gotowa.
  5. W międzyczasie rozkrój ciabatty wzdłuż. Zrób z nich tosty lub upiecz na rumiano na grillu.
  6. Cienko pokrojony boczek podsmaż z obu stron na patelni, aż będzie chrupiący.
  7. Na chrupiącą ciabattę połóż jajka z chorizo, posyp startym serem gorgonzola i na wierzchu udekoruj plastrem chrupiącego boczku.