Śniadaniowe bułeczki z meksykańską nutą
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka pszenna - 200 gramów
  • mąka pełnoziarnista - 50 gramów
  • drożdże - 2 dekagramy
  • ciepła woda - 125 mililitrów
  • cukier - 0.5 łyżeczek
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • papryka wędzona - 0.25 łyżeczek
  • kumin mielony - 0.5 łyżeczek
  • kolendra mielona - 0.5 łyżeczek
  • oliwa - 1 łyżka
  • Fix Chili con carne Knorr - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże.
  2. Kiedy drożdże zaczną rosnąć, dodajemy do nich mąki, sól, oliwę oraz wszystkie przyprawy i wyrabiamy elastyczne ciasto drożdżowe. Ciasto zostawiamy przykryte ściereczką aż urośnie.
  3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze 2 minuty. Ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy bułeczkę, którą układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min.
  4. Pieczemy 25 min w 180st.