Snickers Teściowej :)
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 170 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 8 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 6 łyżek
  • kakao - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa
  • mleko - 1.5 szklanek
  • żółtko - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • budyń waniliowy - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 sztuki
  • kakao - 1 łyżka
  • ciasto orzechowe
  • białko - 5 sztuk
  • posiekane orzechy włoskie - 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • mąka tortowa - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 szklanka
  • polewa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • cukier - 7 łyżek
  • mleko - 0.3 szklanek
  • kakao - 3 łyżki
  • dodatki
  • masa krówkowa - 1 słoik

Sposób przygotowania:

  1. Składniki polewy połączyć i gotować kilka minut i po ostudzeniu wylać na ciasto. Posypać startymi orzechami. Zamiast polewy czekoladowej masę krówkową można dać na wierzch zamiast do środka ciasta i po niej posypać orzechami.
  2. Ułożenie ciasta: Biszkopt, Masa jasna, Ciasto orzechowe, Masa krówkowa skondensowana, Masa kakaowa, Biszkopt. Dodatkowo można ciasto polać polewą czekoladową.
  3. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, miód, orzechy i wymieszane obie mąki proszkiem do pieczenia, wymieszać i ciasto wylać na wysmarowaną formę. Piec ok 15 min. w temp. 170*C.
  4. Gotową masę podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao, a drugą zostawić bez zmian.
  5. Masa: mleko gotować z cukrem i z cukrem waniliowym, gdy się zagotuje dodać wymieszaną mąkę ziemniaczaną z budyniem, chwilę gotować i zostawić do wystudzenia. Gdy budyń ostygnie, utrzeć go z 2 kostkami masła.
  6. Ciasto wlać na wyłożoną papierem formę (jak na szarlotkę) i piec ok. 30 min. w temp. 170*C. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przeciąć na pół na 2 blaty.
  7. Biszkopt: Białka ubić, dodać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na sam koniec wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.