Śnieżynka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

765

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

6 sztuk

25 dekagramów

20 dekagramów

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżki

0.3 szklanki

masa:

1 opakowanie

1 opakowanie

2 opakowania

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Utrzeć Kasię z cukrem pudrem.

Krok 2

Dodać żółtka, ciągle mieszając.

Krok 3

Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, amoniak i cukier waniliowy.

Krok 4

Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą.

Krok 5

Ciasto podzielić na 3 części i upiec: biały bez dodatków, dodać orzechy mielone, dodać kakao.

Krok 6

Piec w temp. 180*C.

Krok 7

Masa: "Śnieżkę" ubić w 1/2 szklanki mleka.

Krok 8

Dodać tężejącą galaretkę czerwoną, rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody.

Krok 9

Podobnie ubić drugą "Śnieżkę, dodając żółtą galaretkę.

Krok 10

Przełożenie placka: białe ciasto-masa czerwona-ciasto orzechowe-masa żółta-ciasto kakaowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śnieżynka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śnieżynka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śnieżynka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śnieżynka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śnieżynka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śnieżynka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śnieżynka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Cappuccino
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

trudne

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŚnieżynkaŚnieżynka

Jeśli masz ochotę na smaczne wielowarstwowe ciasto, wypróbuj ten szybki przepis. Wystarczy przygotować porcję ciasta biszkoptowego, a następnie rozdzielić ją na trzy równe części i przyrządzić w różnych wersjach smakowych. W ten sposób otrzymasz klasyczny biszkopt oraz jego orzechowy i kakaowy wariant. Orzechy włoskie możesz ewentualnie zastąpić laskowymi albo migdałami. Jako urozmaicenie sprawdzi się również mak. Na bazie bitej śmietany, mleka i galaretek przygotuj masę do przełożenia poszczególnych warstw. Eksperymentuj z różnymi kolorami i smakami. Na przykład przez dodanie do niej syropów owocowych. Ciekawy efekt uzyskasz, kiedy jeden z biszkoptów nasączysz delikatnie kawą. Do wykończenia użyj dowolnej polewy albo wiórków kokosowych. Gotowe kawałki udekoruj bitą śmietaną. Ciasto jest odpowiednie na wiele różnych okazji, zwłaszcza tych mniej formalnych: dobrze pasuje na spotkanie ze znajomymi, jako deser i dodatek do kawy. Upiecz Śnieżynkę, a na pewno niejeden raz wrócisz do tego przepisu.