Śnieżynka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier puder - 25 dekagramów
  • mąka - 20 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • amoniak - 0.5 łyżeczek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżki
  • orzech włoski - 0.3 szklanek
  • masa
  • galaretka czerwona - 1 opakowanie
  • galaretka żółta - 1 opakowanie
  • śnieżka - 2 opakowania
  • mleko - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Utrzeć Kasię z cukrem pudrem.
  2. Dodać żółtka, ciągle mieszając.
  3. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, amoniak i cukier waniliowy.
  4. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą.
  5. Ciasto podzielić na 3 części i upiec: biały bez dodatków, dodać orzechy mielone, dodać kakao.
  6. Piec w temp. 180*C.
  7. Masa: "Śnieżkę" ubić w 1/2 szklanki mleka.
  8. Dodać tężejącą galaretkę czerwoną, rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody.
  9. Podobnie ubić drugą "Śnieżkę, dodając żółtą galaretkę.
  10. Przełożenie placka: białe ciasto-masa czerwona-ciasto orzechowe-masa żółta-ciasto kakaowe.