Snikers
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.6 opakowań
  • mąka - 500 gramów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtka - 3 sztuki
  • mleko - 2 łyżki
  • miód - 3 łyżki
  • soda oczyszczona - 1.5 łyżeczek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • polewa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • cukier - 4 łyżki
  • miód - 2 łyżki
  • posiekane orzechy włoskie - 1.5 szklanek
  • krem
  • gotowa masa krówkowa - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mikserem wszystkie składniki na ciasto. Następnie całość wyłóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto podziel na 3 równe części. Przygotuj trzy identyczne foremki o wymiarach 22x27 cm.
  2. Dwie foremki wysmaruj Kasią i obsyp mąką, trzecią wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Przygotowanym wcześniej ciastem wylep dno foremek i nakłuj ciasto widelcem.
  4. Dwie z foremek (te bez papieru) wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st.C około 15 minut.
  5. Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść Kasię, cukier i miód. Do masy wsyp posiekane orzechy i zagotuj. Gorącą polewę orzechową wyłóż na ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  6. Piecz w 180 st. C około 15 minut.
  7. Przygotuj krem. Gotową masę krówkową włóż do miski i miksuj mikserem, dodając po łyżce miękką Kasię.
  8. W foremce ułóż na dnie ponownie papier do pieczenia.
  9. Połóż na nim jeden blat ciasta, posmaruj połową masy krówkowej i przykryj drugim blatem ciasta.
  10. Wyłóż pozostały krem i przykryj ciastem z polewą orzechową. Całość lekko dociśnij i odstaw na godzinę do lodówki, by ciasto stężało.