Przygotowanie |
Krok 1 |
Odlewamy szklankę mleka i dokładnie mieszamy je z dwoma żółtkami, cukrem, mąka pszenna oraz ziemniaczaną. |
Krok 2 |
Pozostałe mleko zagotowujemy. Po chwili wlewamy do niego mieszankę z żółtkami i dokładnie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do czystego naczynia i zakrywamy folią aluminiową. Czekamy do wystudzenia. |
Krok 3 |
Miękkie masło ubijamy, aż do uzyskania konsystencji lekkiego puchu. Dodajemy do masy budyniowej cały czas mieszając. Następnie dodajemy mało orzechowe oraz połowę porcji masy kajmakowej. Ponownie mieszamy. |
Krok 4 |
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników. Następnie smarujemy herbatniki masą budyniową i zakrywamy kolejną porcją herbatników. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania się składników. |
Krok 5 |
Górną część ciasta smarujemy kajmakiem oraz posypujemy posiekanymi orzeszkami. |
Krok 6 |
Ciasto polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną z dwoma łyżkami oleju. Wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. |