Snikers

130


Łatwe


45 min.


8 os.

Składniki
herbatniki700 gramów
masa kajmakowa 500 gramów
krem orzechowy200 gramów
masło200 gramów
orzeszki ziemne uprażone80 gramów
Masa budyniowa::
mleko1 litr
jajka2 sztuki
mąka pszenna3 łyżki
mąka ziemniaczana3 łyżki
cukier180 gramów
Polewa::
gorzka czekolada100 gramów
olej2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Odlewamy szklankę mleka i dokładnie mieszamy je z dwoma żółtkami, cukrem, mąka pszenna oraz ziemniaczaną.
Krok 2
Pozostałe mleko zagotowujemy. Po chwili wlewamy do niego mieszankę z żółtkami i dokładnie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do czystego naczynia i zakrywamy folią aluminiową. Czekamy do wystudzenia.
Krok 3
Miękkie masło ubijamy, aż do uzyskania konsystencji lekkiego puchu. Dodajemy do masy budyniowej cały czas mieszając. Następnie dodajemy mało orzechowe oraz połowę porcji masy kajmakowej. Ponownie mieszamy.
Krok 4
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników. Następnie smarujemy herbatniki masą budyniową i zakrywamy kolejną porcją herbatników. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania się składników.
Krok 5
Górną część ciasta smarujemy kajmakiem oraz posypujemy posiekanymi orzeszkami.
Krok 6
Ciasto polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną z dwoma łyżkami oleju. Wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl