Sobre barriga

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • kmin - 1 łyżka
  • kolendra - 1 pęczek
  • oliwa - 4 łyżki
  • łopatka wołowa - 2.5 kilogramy
  • bulion z kurczaka - 3 litry
  • pokrojone na połówki pomidorów koktajlowych - 1 kilogram
  • marchewki pokrojone w plastry - 6 sztuk
  • pory pokrojone w plastry - 2 sztuki
  • papryki jalapeno przekrojone na pół - 2 sztuki
  • dymki pokrojone w plastry - 10 sztuk
  • główka czosnku pokrojona w plastry - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Na suchej patelni upraż kmin i rozetrzyj go w moździerzu.
  3. Z mięsa usuń nadmiar tłuszczu i pokrój je na kawałki wielkości pięści.
  4. Mięso oprósz solą i pieprzem i podsmaż na oleju ze wszystkich stron. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj warzywami, wsyp kmin, kolendrę i trochę soli i pieprzu.
  5. Wlej tyle bulionu, aby zakryć wszystkie składniki. Naczynie przykryj i piecz przez 4-5 godzin do momentu, gdy wołowina będzie się niemal rozpadać.
  6. W połowie pieczenia spróbuj sosu, jeśli będzie za ostry, to wyjmij papryki jalapeno.
  7. Gotowy gulasz dopraw do smaku i podawaj z ryżem.