Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    socca:
  • mąka z ciecierzycy - 200 gramów
  • Przyprawa Za'atar Knorr - 2 łyżeczki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • olej - 8 łyżek
  • dodatki:
  • korzeń pietruszki - 200 gramów
  • cebula - 100 gramów
  • pomidorki koktajlowe - 500 gramów
  • orzechy włoskie - 80 gramów
  • ser żółty o wyrazistym smaku - 75 gramów
  • rukola - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania naleśników. Rozgrzej piec do 200 stopni. Wymieszaj mąkę z ciecierzycy z 400ml wody oraz przyprawami Knorr. Odstaw na 30 minut.
  2. Teraz smaż jak klasyczne naleśniki na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju. Usmażone naleśniki układaj na pergaminie.
  3. Korzeń pietruszki obierz, pokrój w większe kawałki, pomidory oraz cebulę pokrój na ćwiartki. Całość skrop olejem i piecz przez ok 15 minut.
  4. Ser zetrzyj na tarce, a rukolę umyj. Na naleśnikach z ciecierzycy układaj ser, pieczone warzywa oraz rukolę. Posyp orzechami i przyprawą Za’atar Knorr.