Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami

1


Łatwe


40 min.


4 os.

Składniki
Socca::
mąka z ciecierzycy 200 gramów
Przyprawa Za'atar Knorr2 łyżeczki
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżka
olej8 łyżek
Dodatki::
korzeń pietruszki200 gramów
cebula100 gramów
pomidorki koktajlowe500 gramów
orzechy włoskie80 gramów
ser żółty o wyrazistym smaku75 gramów
rukola100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Zacznij od przygotowania naleśników. Rozgrzej piec do 200 stopni. Wymieszaj mąkę z ciecierzycy z 400ml wody oraz przyprawami Knorr. Odstaw na 30 minut.
Krok 2
Teraz smaż jak klasyczne naleśniki na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju. Usmażone naleśniki układaj na pergaminie.
Krok 3
Korzeń pietruszki obierz, pokrój w większe kawałki, pomidory oraz cebulę pokrój na ćwiartki. Całość skrop olejem i piecz przez ok 15 minut.
Krok 4
Ser zetrzyj na tarce, a rukolę umyj. Na naleśnikach z ciecierzycy układaj ser, pieczone warzywa oraz rukolę. Posyp orzechami i przyprawą Za’atar Knorr.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl