Soczewica z pieczarkami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • soczewica zielona - 1 szklanka
  • pieczarki - 200 gramów
  • Fix Gulasz węgierski Knorr - 1 opakowanie
  • cukinia - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • pomidory - 2 sztuki
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne - 1 szczypta
  • sól do smaku
  • oliwa do smażenia - 30 mililitrów
  • woda - 750 mililitrów

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę przepłucz i namocz pozostawiając ją w zimnej wodzie na około 1 godzinę. Po tym czasie przełóż ziarna do garnka, zalej dwoma szklankami wody, posól i gotuj na małym ogniu około 30 minut.
  2. Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj z 250 mililitrami wody. Umyte pieczarki pokrój na ćwiartki, cukinię w grube półplastry. Cebulę i pomidory pokrój w grubą kostkę.
  3. W garnku przesmaż cebulę, dodaj pieczarki oraz cukinię. Całość zalej przygotowanym Fixem Knorr, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut.
  4. Pod koniec gotowania dodaj ugotowaną soczewicę oraz pokrojone pomidory – oprósz suszonym oregano, dodaj pieprz cayenne i wymieszaj. Podawaj na ciepło, udekorowane gałązkami świeżych ziół.