Pierś z kurczaka z orzechowym farszem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 4 sztuki
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • bułka lub chleb razowy - 200 gramów
  • orzechy laskowe - 200 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • masło - 1 łyżka
  • oliwa - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą.
  2. Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błon. Na środku, zaczynając od grubszej strony, na całej długości zrób nacięcie w piersi. Lekko rozbij młotkiem na grubość około 2 cm, uważając jednak, aby nie rozciąć mięsa. Rozbite piersi zanurz w przygotowanej marynacie.
  3. Chleb pokrój w bardzo drobną kostkę, dodaj masło i pokruszone orzechy. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i roztarty ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Tak przygotowanym farszem nadziej piersi z kurczaka.
  5. Piersi ułóż na średnio rozgrzanej patelni i smaż około 14 minut, odwracając pierś co jakiś czas.
  6. Pierś przekrój po skosie na pół. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.