Soczyste ciasto marchewkowo-piernikowe
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 175 °C °C
  • 24 cm x 35 cm

Składniki:

  • cukier - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cynamon - 2 łyżki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka
  • starta marchewka - 0.5 kilogramów

Sposób przygotowania:

  1. Cukier, cukier waniliowy, jajka oraz roztopioną i ostudzoną Kasię ubij na jasną puszystą masę.
  2. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę, cynamon, sodę i sól.
  3. Dodaj składniki z kroku nr 2 do puszystej masy i krótko zmiksuj.
  4. Dodaj do masy marchewkę startą na grubych oczkach. Całość zmiksuj.
  5. Blachę o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę. Całość wyrównaj łyżką i piecz w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut.