Soczyste francuskie babeczki z mięsno - warzywnym nadzieniem
  • 15 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ciasto francuskie - 250 gramów
  • szynka odtłuszczona bez kości - 250 gramów
  • pieczarki - 100 gramów
  • cebula - 80 gramów
  • mozzarella - 250 gramów
  • pomidor - 0.5 sztuk
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz - 3 szczypty
  • Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokroić dość grubo, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki (większe pieczarki pokroić w plasterki). Chwilę poddusić. 125g mozzarelli i pomidora pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i pieczarek.
  2. Mięso pokroić w małą kostkę, ugotować w szybkowarze (10min.) z dodatkiem bulionetki, czosnku i pieprzu. Dodać do farszu, wymieszać - doprawić odrobiną soli i pieprzem.
  3. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki o średnicy większej niż foremki, włożyć do foremek. Wypełnić babeczki farszem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C. Zapiekać. Drugą część mozzarelli pokroić w cienkie plasterki, po 10 min. zapiekania położyć plasterki na babeczkach. Zapiekać kolejne 20-25min. (jeżeli po tym czasie ciasto nie będzie upieczone, wydłużyć czas o 5min.) Smacznego!