Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem

35


Łatwe


45 min.


6 os.

Składniki
polędwiczki wieprzowe400 gramów
ser z niebieską pleśnią100 gramów
pomidory2 sztuki
cukinia0.5 sztuk
świeża bazylia8 listki
Ketchup Hellmann's Pikantny2 łyżki
Majonez Hellmann's Babuni2 łyżki
Przyprawa do mięs Knorr1 łyżka
chleb tostowy, kromki 4 sztuki
orzeszki piniowe2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Polędwiczki umyj, oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój na 1 cm grubości plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem. W misce pomieszaj ketchup, majonez i przyprawę do mięs.
Krok 2
Powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Zamarynowane mięso odstaw na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni z obu stron i ułóż na pergaminie na płaskiej blasze do pieczenia.
Krok 3
Chleb tostowy okrój ze skóry, pokrój w bardzo drobną kosteczkę, pomieszaj z tartym serem pleśniowym i orzeszkami pinii.
Krok 4
Pomidory sparz w gotującej się wodzie, usuń z nich skórę, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Cukinie pokrój w plastry. Na medalionach z mięsa ułóż kolejno listek bazylii, plaster cukinii i ćwiartkę pomidora.
Krok 5
Na wierzchu ułóż ser pomieszany z chlebem. Całość wstaw na 10-15 min. do piekarnika nagrzanego do 190°C.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl