Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe - 400 gramów
  • ser z niebieską pleśnią - 100 gramów
  • pomidory - 2 sztuki
  • cukinia - 0.5 sztuk
  • świeża bazylia - 8 listki
  • Ketchup Hellmann's Pikantny - 2 łyżki
  • Majonez Hellmann's Babuni - 2 łyżki
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • chleb tostowy, kromki - 4 sztuki
  • orzeszki piniowe - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki umyj, oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój na 1 cm grubości plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem. W misce pomieszaj ketchup, majonez i przyprawę do mięs.
  2. Powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Zamarynowane mięso odstaw na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni z obu stron i ułóż na pergaminie na płaskiej blasze do pieczenia.
  3. Chleb tostowy okrój ze skóry, pokrój w bardzo drobną kosteczkę, pomieszaj z tartym serem pleśniowym i orzeszkami pinii.
  4. Pomidory sparz w gotującej się wodzie, usuń z nich skórę, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Cukinie pokrój w plastry i dopraw Delikatem Knorr. Na medalionach z mięsa ułóż kolejno listek bazylii, plaster cukinii i ćwiartkę pomidora.
  5. Na wierzchu ułóż ser pomieszany z chlebem. Całość wstaw na 10-15 min. do piekarnika nagrzanego do 190°C.