Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 400 gramów
  • Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny - 3 łyżki
  • konfitura cebulowa
  • czerwona cebula - 4 sztuki
  • cukier - 100 gramów
  • sok z czarnej porzeczki - 200 mililitrów
  • Goździki z Indonezji Knorr - 2 sztuki
  • ocet winny - 50 mililitrów
  • masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z 3 łyżkami oleju. Tak przygotowaną marynatą natrzyj podwójną pierś z kurczaka. Piersi smaż na patelni przez około 15 minut obracając je co jakiś czas.
  2. W między czasie przygotuj konfiturę cebulową. Na patelni skarmelizuj cukier. Powinien być lekko brązowawy. Do cukru dodaj goździki, cynamon i cebulę. Całość smaż chwilę, po czym dodaj ocet i sok z porzeczki. Wszystko razem gotuj około 20 minut na mocnym ogniu tak, aby płyn zupełnie odparował. Na koniec dodaj łyżkę masła i całość wymieszaj.
  3. Usmażone piersi kurczaka pokrój w grube plastry i nałóż na nie sporą ilość konfitury.
  4. Kurczaka podawaj z pieczonymi ziemniaczkami. Rada: Piersi kurczaka przed smażeniem możesz pokroić na cieńsze plasterki, co skróci czas ich smażenia.