Sola panierowana z krabami

0


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
woda800 mililitrów
olej
liść laurowy1 sztuka
marchew1 sztuka
por0.5 sztuk
śmietana100 mililitrów
szalotka1 sztuka
jajka2 sztuki
mąka3 łyżki
natka pietruszki1 pęczek
farsz:
wytrawne wino białe100 mililitrów
sola350 gramów
jagody jałowca2 sztuki
koniak20 mililitrów
panierka6 łyżek
plaster cytryny
ości ryby
mięso krabów150 gramów
przyprawa do zup2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Boczne płetwy i ogon usuń, a duże ości skróć na 1/3 długości kręgosłupa i wyjmij odcięte kawałki zachowując wszystkie ości. Rozchyl rybę luzując ości jakie w niej pozostały i w 3-4 miejscach natnij kręgosłup aby później łatwiej go można było usunąć.
Krok 2
Solę obtocz w mące, potem w jajku a na koniec w panierce. Następnie na gorącym oleju smaż przez 4 minuty do czasu gdy uzyskasz złoty kolor z każdej stron.
Krok 3
Po zdjęciu z patelni weź papierowy ręcznik i osącz na nim nadmiar tłuszczu i pomału wyciągaj kręgosłup z ościami tak by ryba zachowała kształt. Ości pozostaw do sosu. Na ościach przygotuj farsz z krabów i warzyw.
Krok 4
Podsmaż pietruszkę na oleju, osącz ją i odrobinę posól. Ryby napełnij farszem. Możesz udekorować je pietruszką i plasterkiem cytryny.
Krok 5
Farsz: Pokrój marchewkę i pora w plastry. Na oleju podsmaż ości z warzywami.
Krok 6
Dolej wino, wodę i dopraw przyprawami i gotuj około 20 minut.
Krok 7
Po tym czasie przecedź i dodaj przyprawy do zup, śmietanę i koniak. Następnie gotuj aż uzyskasz kremową konsystencję.
Krok 8
Przypraw solą i pieprzem. Do sosu dodaj kraby i jeszcze raz wszystko podgrzej. Farsz nakładaj na usmażoną rybę.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl