Sola panierowana z krabami

Składniki:

  • woda - 800 mililitrów
  • olej
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • por - 0.5 sztuk
  • śmietana - 100 mililitrów
  • szalotka - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 3 łyżki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • farsz:
  • wytrawne wino białe - 100 mililitrów
  • sola - 350 gramów
  • jagody jałowca - 2 sztuki
  • koniak - 20 mililitrów
  • panierka - 6 łyżek
  • plaster cytryny
  • ości ryby
  • mięso krabów - 150 gramów
  • przyprawa do zup - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Boczne płetwy i ogon usuń, a duże ości skróć na 1/3 długości kręgosłupa i wyjmij odcięte kawałki zachowując wszystkie ości. Rozchyl rybę luzując ości jakie w niej pozostały i w 3-4 miejscach natnij kręgosłup aby później łatwiej go można było usunąć.
  2. Solę obtocz w mące, potem w jajku a na koniec w panierce. Następnie na gorącym oleju smaż przez 4 minuty do czasu gdy uzyskasz złoty kolor z każdej stron.
  3. Po zdjęciu z patelni weź papierowy ręcznik i osącz na nim nadmiar tłuszczu i pomału wyciągaj kręgosłup z ościami tak by ryba zachowała kształt. Ości pozostaw do sosu. Na ościach przygotuj farsz z krabów i warzyw.
  4. Podsmaż pietruszkę na oleju, osącz ją i odrobinę posól. Ryby napełnij farszem. Możesz udekorować je pietruszką i plasterkiem cytryny.
  5. Farsz: Pokrój marchewkę i pora w plastry. Na oleju podsmaż ości z warzywami.
  6. Dolej wino, wodę i dopraw przyprawami i gotuj około 20 minut.
  7. Po tym czasie przecedź i dodaj przyprawy do zup, śmietanę i koniak. Następnie gotuj aż uzyskasz kremową konsystencję.
  8. Przypraw solą i pieprzem. Do sosu dodaj kraby i jeszcze raz wszystko podgrzej. Farsz nakładaj na usmażoną rybę.