Przygotowanie |
Krok 1 |
Boczne płetwy i ogon usuń, a duże ości skróć na 1/3 długości kręgosłupa i wyjmij odcięte kawałki zachowując wszystkie ości. Rozchyl rybę luzując ości jakie w niej pozostały i w 3-4 miejscach natnij kręgosłup aby później łatwiej go można było usunąć. |
Krok 2 |
Solę obtocz w mące, potem w jajku a na koniec w panierce. Następnie na gorącym oleju smaż przez 4 minuty do czasu gdy uzyskasz złoty kolor z każdej stron. |
Krok 3 |
Po zdjęciu z patelni weź papierowy ręcznik i osącz na nim nadmiar tłuszczu i pomału wyciągaj kręgosłup z ościami tak by ryba zachowała kształt. Ości pozostaw do sosu. Na ościach przygotuj farsz z krabów i warzyw. |
Krok 4 |
Podsmaż pietruszkę na oleju, osącz ją i odrobinę posól. Ryby napełnij farszem. Możesz udekorować je pietruszką i plasterkiem cytryny. |
Krok 5 |
Farsz: Pokrój marchewkę i pora w plastry. Na oleju podsmaż ości z warzywami. |
Krok 6 |
Dolej wino, wodę i dopraw przyprawami i gotuj około 20 minut. |
Krok 7 |
Po tym czasie przecedź i dodaj przyprawy do zup, śmietanę i koniak. Następnie gotuj aż uzyskasz kremową konsystencję. |
Krok 8 |
Przypraw solą i pieprzem. Do sosu dodaj kraby i jeszcze raz wszystko podgrzej. Farsz nakładaj na usmażoną rybę. |