Solanka z grzybami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • rosół - 2 litry
  • Delikat przyprawa w  płynie Knorr
  • seler - 15 dekagramów
  • pomidory - 10 dekagramów
  • ogórki kiszone - 10 dekagramów
  • szynka - 10 dekagramów
  • cebula - 10 dekagramów
  • marchew - 5 dekagramów
  • suszone grzyby - 3 sztuki
  • starty ser żółty - 8 dekagramów
  • kapary - 2 dekagramy
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwki - 5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i namocz grzyby, następnie ugotuj i pokrój w paski.
  2. Sparz i obierz pomidory ze skórki, pokrój w cząstki. Szynkę pokrój w paski.
  3. Ogórki obierz i pokrój w półplasterki, ugotuj w części wywaru z grzybów.
  4. Marchew, seler i cebulę pokrój w paski i ugotuj na pozostałym wywarze.
  5. Pod koniec gotowania włóż kapary, oliwki bez pestek, szynkę pokrojoną w paski, pomidory, ogórki i grzyby.
  6. Dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr.
  7. Solankę z grzybami przelej do jednoporcjowych naczyń żaroodpornych, posyp żółtym serem i zapiekaj w gorącym piekarniku 10 minut.