Solanka
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • włoszczyzna - 1 sztuka
  • wołowina - 300 gramów
  • parówki - 3 sztuki
  • szynka - 100 gramów
  • ogórki kiszone - 3 sztuki
  • kapary - 1 łyżka
  • oliwki - 1 szklanka
  • cebula - 3 sztuki
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • śmietana - 100 gramów
  • masło - 1 łyżka
  • cytryna - 1 sztuka
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • Delikat przyprawa w  płynie Knorr - 1 sztuka
  • Rosół wołowy Knorr - 1.5 litrów

Sposób przygotowania:

  1. Do bulionu wkładamy obraną włoszczyznę, wołowinę, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż mięso będzie gotowe (około 30-45 min.).
  2. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i pokrojone w plasterki parówki. Wołowinę również kroimy w kostkę.
  3. Cebulę siekamy w pióra i szklimy na maśle. Gdy się zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy, przesmażamy chwilę i dodajemy do zupy.
  4. Obrane ze skóry ogórki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi kroimy w paski, a następnie w kostkę i dodajemy razem z posiekanymi w plasterki oliwkami oraz kaparami do zupy.
  5. Gotujemy 10-15 minut, poczym zabielamy zahartowaną śmietaną.
  6. Doprawiamy i dodajemy sok z cytryny do smaku.
  7. Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego!