| |||||||||
| Składniki | ||
| żółtka | 2 sztuki | |
| Rosół z kury Knorr | 0.5 szklanek | |
| ser gruyere | 40 gramów | |
| mąka | 40 gramów | |
| mleko | 0.5 litrów | |
| śmietana | 1 szklanka | |
| sól | ||
| masło | 40 gramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę. |
| Krok 2 |
| Rozpuść w ciepłej wodzie kostkę Rosół z kury Knorr i wymieszaj z wcześniej przygotowaną zasmażką. Dodaj mleko i śmietanę, wymieszaj. |
| Krok 3 |
| Połącz żółtka z serem i dodaj do przestudzonego sosu. Tak przygotowany sos podawaj jako dodatek do makaronów i zapiekanek. |
| Autor: przepisy.pl |