Sos beszamelowy
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mleko - 2 szklanki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • masło - 3 łyżki
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanym maśle zasmaż mąkę (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), zdejmij z ognia.
  2. Następnie dodaj 1/3 zimnego mleka energicznie mieszając trzepaczką.
  3. Kiedy składniki połączą się i nie będzie grudek, dodaj resztę mleka, mieszając trzepaczką. Sos postaw na gaz, zagotuj. Gotuj około 10 minut lub krócej, do momentu, w którym zgęstnieje. Dopraw do smaku przyprawą Knorr.
  4. Dopraw gałką muszkatołową.
  5. Sos beszamelowy podawaj do drobiu, warzyw, zapiekanek. Służy on również jako baza do sufletów.