Sos bordelaise

Składniki:

  • 1 posiekana szalotka
  • 40 g masła
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 1/6 kostki bulionu wołowego - 1 sztuka
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego zmiażdżonego w moździerzu
  • 1 łyżka posiekanej natki

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Prawdziwy bordelaise, który pasuje do dań z wołowiny oraz ryb o jędrnym mięsie (np. soli i dorady) robi się z dodatkiem szpiku wołowego. Jeśli uda ci się zamówić go u rzeźnika, zastąp nim masło(to dodawane do sosu pod koniec gotowania).
  2. Zeszklij szalotkę na połowie masła (2 minuty). Wlej wino, dodaj tymianek, gotuj bez pokrywki, aż objętość sosu zmniejszy się o 1/ Dodaj kostkę bulionową i 4 łyżki wody, gotuj 3 minuty. Dodaj zmiażdżony pieprz. Przed podaniem włóż do sosu resztę masła (schłodzonego i pokrojonego na kawałeczki; możesz użyć szpiku), mieszaj, robiąc łyżką ósemki, aż sos będzie lśniący. Wsyp natkę i podawaj.