Sos bordelaise

1


Średnie


30 min.


4 os.

Składniki
1 posiekana szalotka
40 g masła
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka listków tymianku
1/6 kostki bulionu wołowego1 sztuka
1 łyżeczka pieprzu kolorowego zmiażdżonego w moździerzu
1 łyżka posiekanej natki
Przygotowanie
Krok 1
Prawdziwy bordelaise, który pasuje do dań z wołowiny oraz ryb o jędrnym mięsie (np. soli i dorady) robi się z dodatkiem szpiku wołowego. Jeśli uda ci się zamówić go u rzeźnika, zastąp nim masło(to dodawane do sosu pod koniec gotowania).
Krok 2
Zeszklij szalotkę na połowie masła (2 minuty). Wlej wino, dodaj tymianek, gotuj bez pokrywki, aż objętość sosu zmniejszy się o 1/ Dodaj kostkę bulionową i 4 łyżki wody, gotuj 3 minuty. Dodaj zmiażdżony pieprz. Przed podaniem włóż do sosu resztę masła (schłodzonego i pokrojonego na kawałeczki; możesz użyć szpiku), mieszaj, robiąc łyżką ósemki, aż sos będzie lśniący. Wsyp natkę i podawaj.
Autor: Pascal PascalPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl